top of page
Florette Vervloet

Wix of WordPress: Wat is het beste voor jouw bedrijf?

Twijfel je nog welk platform je moet kiezen voor je website? Je wilt iets simpels met veel functies, maar iedereen blijft, maar roepen dat WordPress de beste keuze is. Nu twijfel je of Wix wel de juiste keuze is. Ik zie vaak dat mijn klanten vastlopen met hun website. Ze krijgen hem niet mooi of professioneel genoeg, vergeten te updaten en vinden het te ingewikkeld om aanpassingen te doen. Dit kan super frustrerend zijn en leidt vaak tot een website die niet optimaal werkt.


Toen ik begon met het maken van websites, werkte ik met elk platform dat mijn klant wilde: Squarespace, WordPress met Elementor of Divi, Wix. Ik dacht dat flexibiliteit de sleutel was tot klanttevredenheid. Maar al snel zag ik een patroon. Klanten die Wix gebruikten, waren vaak veel tevredener en zelfstandiger dan klanten die andere platforms gebruikten. Ze konden hun website eenvoudig beheren en aanpassen zonder voortdurend mijn hulp nodig te hebben.




Waarom Wix?


Wix biedt een gebruiksvriendelijke interface die zelfs voor beginners eenvoudig te navigeren is. Het platform is ontworpen om intuïtief en toegankelijk te zijn, wat betekent dat je geen diepgaande technische kennis nodig hebt om een mooie en functionele website te creëren. Dit is een enorm voordeel voor veel van mijn klanten, die vaak niet de tijd of de vaardigheden hebben om zich in de technische details van webdesign te verdiepen.


Daarnaast biedt Wix een breed scala aan aanpassingsopties. Of je nu een eenvoudige blog, een professionele portfolio of een uitgebreide e-commerce site wilt maken, Wix heeft de tools en functies om aan je behoeften te voldoen. En het beste van alles is dat je deze aanpassingen kunt doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het breken van je site of het verstoren van het ontwerp.


De nadelen van WordPress


Hoewel WordPress een krachtig en veelzijdig platform is, heeft het ook zijn nadelen. Het vereist regelmatig onderhoud en updates, en zonder deze updates kunnen er beveiligingsproblemen en technische fouten optreden. Bovendien kan het aanpassen van een WordPress-site ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met coderen of de specifieke thema's en plug-ins die je gebruikt.


Veel van mijn klanten die WordPress gebruikten, vonden het moeilijk om hun site up-to-date te houden en aan te passen zonder mijn hulp. Dit leidde tot frustratie en een gevoel van afhankelijkheid, wat niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en tevredenheid met hun website.


De keuze voor Wix


Aangezien ik zelf niet gelukkig word van onderhoud en kleine brandjes blussen, heb ik besloten om mij volledig te specialiseren in Wix als platform. Deze keuze heeft me in staat gesteld om mijn klanten een gebruiksvriendelijke en betrouwbare oplossing te bieden, waardoor ze meer controle en onafhankelijkheid hebben over hun eigen website.


Natuurlijk zijn er altijd mensen die beweren dat WordPress beter is. En eerlijk gezegd, ja, WordPress heeft bepaalde voordelen en kan in sommige situaties een betere keuze zijn. Maar voor veel van mijn klanten wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen van complexiteit en onderhoud.


Wat is belangrijk voor jou?


Bij het kiezen van een websiteplatform is het belangrijk om te kijken naar wat voor jou het belangrijkste is. Wil je een platform dat eenvoudig te gebruiken is en je in staat stelt om je website zelfstandig te beheren? Of ben je bereid om de extra tijd en moeite te investeren in een platform dat mogelijk meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden biedt, maar ook meer onderhoud en technische kennis vereist?


Het is ook belangrijk om kritisch te zijn over de informatie die je krijgt. Veel mensen hebben sterke meningen over welk platform het beste is, maar uiteindelijk moet je een keuze maken die past bij jouw specifieke behoeften en vaardigheden.


Wix de ideale tool voor jou?


Naast de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid biedt Wix nog een aantal andere voordelen:


  • Geen onderhoud en updates: Vergeet het gedoe met technische updates en onderhoud. Wix regelt alles voor je, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: je business.

  • Betrouwbare hosting: Wix biedt betrouwbare hostingdiensten, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over serverproblemen of downtime. Dit is een groot voordeel voor kleine bedrijven en ondernemers die niet de middelen hebben om hun eigen hosting te beheren.

  • Intuïtief webdesign: Wix is super gebruiksvriendelijk, een beetje zoals Canva voor webdesign. Je hoeft geen techneut te zijn om een prachtige website te maken.

  • Integraties en apps: Wix biedt een breed scala aan integraties en apps die je kunt gebruiken om de functionaliteit van je site uit te breiden. Of je nu een e-commerce winkel, een blog of een portfolio hebt, je kunt de tools vinden die je nodig hebt om je site te laten groeien en succesvol te zijn.


Waar moet je op letten bij Wix?

Hoewel ik een groot voorstander ben van Wix, is het belangrijk om ook de nadelen te erkennen. Geen enkel platform is perfect, en Wix is daarop geen uitzondering. Hier zijn enkele van de nadelen van Wix:


  • Beperkte flexibiliteit: Hoewel Wix veel aanpassingsmogelijkheden biedt, is het niet zo flexibel als sommige andere platforms zoals WordPress. Als je zeer specifieke of complexe aanpassingen wilt maken, kan Wix beperkend zijn. Echter, het is belangrijk op te merken dat zonder de juiste kennis, WordPress juist beperkend kan aanvoelen door de technische complexiteit. Voor veel gebruikers voelt Wix daardoor flexibeler aan.

  • Kosten: Wix heeft een gratis versie. Maar het is niet aan te raden om deze te gebruiken. Je gaat dus minimaal 11 euro per maand betalen aan Wix en dit is hoger (€22/maand) als je betalingen op je website wil ontvangen en online boekingen wil opzetten. Maar het is wel een all-in-one prijs. Dus geen verborgen kosten als je nog extra Wix apps wil toevoegen in de toekomst.

  • Beperkte controle over hosting: Omdat Wix een gehost platform is, heb je minder controle over de hostingomgeving. Dit kan een nadeel zijn voor gebruikers die meer controle en flexibiliteit willen over hun hostinginstellingen.


WordPress 'kan' betere resultaten halen. Wix biedt balans


Als je naar technische specificaties kijkt, kan WordPress meer resultaat behalen, zoals een snellere laadtijd van je website. De nadruk ligt hier echter op 'kan', omdat je wel moet weten waarmee je bezig bent. Zonder de juiste kennis en vaardigheden kan het tegenovergestelde effect optreden en kan je site juist trager en minder efficiënt worden. Voor veel gebruikers biedt Wix een balans tussen eenvoud en functionaliteit, zonder de noodzaak van diepgaande technische kennis.


Voor mijn klanten wegen de voordelen niet op tegen de nadelen


Bij het kiezen van een websiteplatform is het belangrijk om te kijken naar wat voor jou het belangrijkste is. Wil je een platform dat eenvoudig te gebruiken is en je in staat stelt om je website zelfstandig te beheren? Of ben je bereid om de extra tijd en moeite te investeren in een platform dat mogelijk meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden biedt, maar ook meer onderhoud en technische kennis vereist?


Voor veel van mijn klanten is Wix de beste keuze vanwege de gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en uitstekende klantenservice. Het stelt hen in staat om hun website zelfstandig te beheren en aan te passen zonder voortdurend afhankelijk te zijn van mijn hulp.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die beweren dat WordPress beter is. En eerlijk gezegd, ja, WordPress heeft bepaalde voordelen en kan in sommige situaties een betere keuze zijn. Maar voor veel van mijn klanten wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen van complexiteit en onderhoud.

Daarom raad ik mijn klanten aan om kritisch te zijn over de informatie die ze krijgen en vooral te kijken naar wat voor hen het belangrijkste is in een website. Uiteindelijk moet je een keuze maken die past bij jouw specifieke behoeften en vaardigheden.


Weet je nog altijd niet welke kiezen? Boek dan een gratis adviesgesprek en ik bespreek het samen met jou. En ja, ik zeg soms mensen ook dat Wix niet de juiste keuze is voor hen. Ik wil niet gewoon veel klanten, ik wil de juiste klanten die tevreden zijn met mijn werk. Boek hier je gratis adviesgesprek

bottom of page